Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera takras inträffade i slutet av veckan. Det allvarligaste i Gulltjärn där ägaren höll på med takskottning. Foto: SVT / Berno Jonsson

LRF:s omsorgsgrupp: ”Bönderna hade skottat”

Publicerad

Elva mjölkkor fick avlivas efter att ett ladugårdstak hade rasat in sent igår kväll i Gulltjärn, Robertsfors. Flera andra olyckor med takras och bränder inträffade också i länet. Arne Lindström som ingår i LRF:s omsorgsrgrupp berättar att de flesta av bönderna som råkat ut för olyckor hade skottat ladugårdstaken.

En ladugård i Stöcksjö utanför Umeå brann ner till grunden och flera djur brann inne och senare på eftermiddagen var det flera takras som inträffade. Det allvarligaste i Gulltjärn där ägaren höll på med takskottning.

– Mitt i arbetet började det knaka i byggnaden och halva taket på ladugården gav vika, berättar Ewa Carlsson som är kommunikatör vid LRF Västerbotten.

Lotta Folkesson som är ordförande för LRF i Västerbotten har idag fått svara på flera frågor kring vilket ansvar bönderna själva har kring att skotta snö från sina ladugårdstak och hålla efter alla byggnader så att inga olyckor händer.

– Vi har inte svart på vitt på vad som har hänt även om det ligger nära tillhands att det kan vara snötyngden men det kan också vara konstruktionsfel som gör att taken rasar in. Men olyckorna måste utredas och innan dess är det för tidigt att säga något om orsakerna.

Djurskyddslagen reglerar brandsäkerheten i ladugårdar, men det finns inget liknande krav för riskabla snömängder på tak.

– I grunden tycker jag inte att det behövs, även om det är tragiskt det som hänt nu, säger Annelie Grip Hansson, som är länsveterinär i Västerbotten.

Arne Lindström som ingår i LRF:s omsorgsgrupp menar att alla ladugårdsbyggnader måste godkännas av länsstyrelsen innan de kan tas i drift.

– Det är lätt att lägga skulden på bönderna och tro att de agerat fel på något sätt men naturens krafter kan ingen råda på och de flesta som råkat ut för olyckorna med takras och som vi varit i kontakt med hade skottat av sina ladugårdstak, säger Arne Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer