Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det blev fullt” – stort arbete väntar efter snöovädret i Västerbotten Foto: SVT

En fjärdedel av snöbudgeten i Umeå redan borta efter ovädret

Uppdaterad
Publicerad

En hel vinters snömängd föll på ett dygn över Västerbottens kustland. Nu ska snön bort, men det kan ta tid och kosta stora slantar.  

– Vi har väl en normalvinter kvar som ska fall ner. Det är klart det kan bli svårt att klara budgeten, säger Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå. 

10 miljoner kronor, eller en fjärdedel av årets budget, har de senaste dygnens snöfall kostat bara i Umeå kommun uppskattar gatudriftchef Per Hilmersson. Nu när ovädret lagt sig väntas snölassen gå i skytteltrafik i uppemot två veckor.

Ingen av de snöröjningsansvariga som SVT pratat med i Nordmaling, Robertsfors eller Skellefteå vågar gissa vad snökalaset kommer kosta i slutändan.  

– Det är för tidigt att säga. Men snöröjarna har inte jobbat några åtta timmar utan snarare 14. De har gjort det jättebra, säger Jan Burlin, verksamhetschef för gata och väg, Skellefteå kommun.

”Fruktansvärt mycket snö”

I Umeå tvingades kommunen prioritera bort snöröjning av gång- och cykelbanor under ovädret för att utryckningsfordon skulle kunna ta sig fram på alla vägar. Det arbetet påbörjades istället under torsdagsmorgonen. Skellefteå räknar med att få siktröja de kommande 14 dagarna.

– Det har kommit fruktansvärt mycket snö. Jag kan inte minnas när det kom så mycket senast. Min uppskattning är att det ändå gått bra. Entreprenörerna har gjort ett hästjobb, säger Dexter Sahlén, tf GVA-chef Robertsfors.

Se mer bilder i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet