– Det blir en ökad belastning framför allt på primärvården, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

En tredje dos vaccin väntas för västerbottningarna

Uppdaterad
Publicerad

De första personerna i Västerbotten kan få sin tredje dos av coronavaccin redan under sena hösten. Enligt vaccinsamordnare Ronny Lestander kan det påverka primärvårdens arbetsbelastning.

Under tisdagen kom Folkhälsomyndighetens besked om att en stor del av den svenska befolkningen kommer erbjudas en tredje dos under nästa år. Just nu planerar Region Västerbotten för att erbjuda alla över 80 år sin tredje dos av vaccin mot covid-19.

– Under sena hösten räknar vi med att kunna dela ut den tredje dosen till äldre och riskpatienter. Under nästkommande år kommer resterande grupper att få sin tredje dos, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare.

Vaccinering i Västerbotten

Högt tryck på primärvården

En tredje dos innebär även att det kommer krävas fler resurser för att klara vaccinationstakten.

– Det blir en ökad belastning framför allt på primärvården, säger Ronny Lestander.

Enligt Folkhälsomyndigheten är en tredje dos relevant för att minska allvarlig sjukdom och död. Det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt.

I klippet hör du Ronny Lestander berätta vad en tredje dos innebär för vården och vårdskulden länet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet