Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se utfodringen som lockar älgarna bort från vägen Foto: Tommy Forsgren, SVT

Efter olyckorna – nu ska gratis foder locka djuren från vägarna

Uppdaterad
Publicerad

I Vännäs erbjuds nu viltvårdsområden och jaktlag höbalar utan kostnad för stödutfodring av älg och rådjur. De senaste veckornas många viltolyckor i området är orsaken.

– Det är många som engagerar sig i de här problemen, både jägare och lokala företag hjälps åt, säger eftersöksjägaren Thomas Björnudd.

För att försöka hålla djuren borta från trafiken har Länsstyrelsen bistått med pengar och nu även Jägareförbundet genom Vännäs jaktvårdkrets som fått en större mängd höbalar. Det innebär att alla viltvårdsområden och jaktlag i kommunen erbjuds gratis foder.

Riskerar svält

Älgarna har mat, men snödjupet gör att de drar sig till bil- och järnväg. Rådjuren däremot har det väldigt tufft i snön och få kommer att överleva vintern utan stödutfodring.

– Vi vill minska risken för dödsolyckor och andra svåra olyckor efter våra mest trafikerade vägar. Kan dessa insatser också hjälpa till med att få bort vilt från järnvägen, är det ännu bättre, säger Hans Nygren, ordförande Jägareförbundet Vännäs.

Vill undvika skador

Nu hoppas Jägareförbundet att utfodringen kommer igång snabbt och att maten placeras i samråd med markägare så att man undviker skador på ungskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer