Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erica tillverkar växtbaserad skidvalla: ”Förstör inte miljön” Foto: Anders Öhlund / SVT.

Erica tillverkar växtbaserad skidvalla: ”Förstör inte miljön”

Uppdaterad
Publicerad

Erica Almgren Stenberg i Tegsnäset har utvecklat en växtbaserad skidvalla. Enligt henne fungerar den lika bra som vanlig skidvalla. Receptet är hemligt.

– Alla produkter kommer från växtriket. Den har noll klimatpåverkan vilket jag tycker är viktigt, säger hon.

Sedan förra året är det förbjudet med flourvalla inom all skid- och skidskyttesport på internationell nivå, på grund av att den är farlig för miljö och människa.

Flourvallan har tidigare varit den vanligaste bland skidåkare.

Erica Almgren Stenberg vill hitta alternativ till valla som innehåller giftiga ämnen. Under ett par års tid har hon utvecklat sin egen helt växtbaserade skidvalla.

– Det måste går att göra skidvalla utan skadliga produkter från oljeindustrin tänkte jag när jag drog igång berättar Erica Almgren Stenberg.

Vallan har testats på junior SM

Tester har använts på tävlingar och enligt Erica Almgren Stenberg håller den hög klass.

– Vi har tävlande som åkt på junior SM med min valla och det har gått jättebra för dem. Jag har också samlat in massor med data säsongerna 2022/2023. Jag vet att det går bra att åka på min valla, säger Erica Almgren Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.