Åklagaren Andreas Nyberg hade yrkat på livstids fängelse för 30-åringen. Foto: Samuel Pettersson/TT/SVT

Ersbodaskjutningen: Åklagaren överklagar inte domen

Uppdaterad
Publicerad

Umeå tingsrätt friade 30-åringen som åtalats för dödsskjutningen på Ersboda i januari. Nu meddelar åklagaren att han inte överklagar domen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för mannen som åtalats för mord och tre mordförsök efter skjutningen på Ersboda. Men den 30 oktober friades mannen av tingsrätten.

Ett bakslag för åklagaren var när huvudvittnet, som under förundersökningen pekat ut 30-åringen som den som sköt, tog tillbaka sitt utpekande. Tingsrätten menade då att det inte med säkerhet går att säga att mannen avlossat skotten och att åklagarens bevisning inte höll.

Dödsskjutning på Ersboda

”Finns inte utrymme”

Åklagare Andreas Nyberg bedömer möjligheten att domen ändras i högre instans som liten.

– Jag har nu analyserat domen och min bedömning är att hovrätten inte kommer att komma till en annan slutsats än den tingsrätten kommit fram till. Eftersom en ändring inte kan förväntas finns det inte utrymme för att överklaga domen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet