Nu kan projektgruppen för Mötesplats Stöcke ansöka om bygglov. Foto: SVT

Stöckes nya mötesplats – ett steg närmare verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Ett lekområde, en anläggning med idrottshall med flera våningar och en servicedel med paketutlämning. Det här är bara några av aktiviteterna som kommer att finnas på Mötesplats Stöcke utanför Umeå. Föreningen bakom satsningen kan nu ansöka om bygglov.

– Vi vill att det här ska bli en mötesplats för alla, säger Michael Jalmby, aktiv i planeringsgruppen.

Tidigare överklagades detaljplanen kring mötesplatsen till mark- och miljödomstolen, men för bara några dagar sedan kom beskedet om att överklagan avslås. Planeringsprocessen har pågått i fem år och nu känner föreningen att målet är nära.

-Det är ett viktigt steg för att vi ska komma vidare, säger Maria Bergstén, ordförande för Stöckebygdens utveckling.

”Vi hoppas på att börja bygga redan i höst”

Stöckebygdens utveckling skriver på sin hemsida att planen var att inviga anläggningen redan hösten 2020, men i och med överklagan har projektet blivit uppskjutet. Om bygglovet godkänns hoppas föreningen att de kan börja bygga redan i höst.

Foto: Arkinova

Foto:Arkinova

Privata aktörer kliver in

SVT har tidigare rapporterat om att projektet har lockat Umeå kommun och finansminister Magdalena Andersson som var imponerad över satsningen. Nu har även privata aktörer visat sitt engagemang för att bidra till projektet. Bland andra är Thorengruppen en aktör som kommer stötta Mötesplats Stöcke finansiellt.

Föreningen tillsammans med Umeå kommun har samlat ihop 15 miljoner kronor. Den totala kostnaden för projektet är planerad till 40 miljoner kronor.

I klippet ovan hör du bland annat Maria berätta om framtidplanerna för Mötesplats Stöcke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.