Så har arbetsgivarnas attityd förändrats kopplat till alkohol Foto: Pressbild

Experten: ”Viktigt att lyssna på magkänslan och agera”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetsgivare vill ta tag i alkoholrelaterade problem.

– Det är alltid lönsamt att rehabilitera en person med ett beroende, det mest olönsamma är att inte rehabilitera, säger

Sarah Demitz-Helin, vd på Ljung och Sjöberg, som märkt av en förändringsbenägenhet hos många arbetsgivare.

Enligt en rapport som analysföretaget Ramboll gjort, på uppdrag av Systembolaget, kostar alkoholen samhället 103 miljarder kronor. En av kategorierna dit kostnaderna går är produktionsbortfall som kostar hela 35 miljarder kronor.

Företaget Ljung och Sjöberg jobbar dagligen med att försöka lösa alkohol- och drogproblematiken på arbetsplatser runt om i landet.

– Problemen är konstanta och man har under 100-tals år hanterat en bråkdel av dem. Vi skrapar bara på toppen av isberget men gör åtminstone mer nu, säger vd Sarah Demitz-Helin.

Arbetsgivarna tar större ansvar

Under senare år har Sarah Demitz-Helin märkt en förändringsbenägenhet hos många arbetsgivare. Fler ser att det är kostsamt ha den typ av problematik som alkohol kan föra med sig till en arbetsplats.

– Det är alltid lönsamt att rehabilitera en person med ett beroende. Det mest olönsamma är att inte rehabilitera. I Sverige har vi också en unik situation eftersom arbetsgivaren har en rehabiliteringsskyldighet kopplat till alkoholberoende. Så även om man inte ser den ekonomiska vinningen i det så har man fortfarande ett arbetsrättsligt krav på sig, förklarar hon.

Viktigaste verktyget – våga agera

För att kunna hjälpa fler så är det viktigaste hjälpverktyget att våga agera.

– Så fort man känner den där magkänslan att något inte stämmer, våga agera och framför allt som chef, säger Sarah Demitz-Helin och menar att risken annars är att det kan dröja många år innan en person med alkoholproblem får hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.