Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annika Wibrell (S) och Marita Stinnerbom (C) om vad de tänker om att Vilhelmina sticker ut i statistiken. Foto: SVT

Vilhelmina har fler kvinnor än män i kommunpolitiken: ”Vi har många starka kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina ligger bland toppen i landet när det kommer till kvinnor i kommunpolitiken. Här är det fler kvinnor än män som är politiskt engagerade.

-  Vi har många starka kvinnor här i Vilhelmina, säger Annika Wibrell (S), ledamot i kommunfullmäktige och ordförande för socialnämden i Vilhelmina.

Över hälften av alla kommuner i Sverige är mansdominerade. Inte mycket har hänt sedan valet 1994. Snittet på andelen kvinnliga ledamöter i kommunfullmäktige låg då på 42,5 procent. Nu ligger andelen som kandiderar till valet 2022 på 42,8 procent i snitt.

Men det finns kommuner som sticker ut i statistiken. En av dem är Vilhelmina, där andelen kvinnor i kommunfullmäktige ligger på 52,2 procent .

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

– Det är glädjande siffror och man blir varm i hjärtat, säger Annika Wibrell (S).

”Många kvinnliga föregångare”

Mellan valen 2010 och 2014, ökade andelen kvinnliga ledamöter i Vilhelmina kommunfullmäktige, från 45,7 procent till 55,6 procent.

– Vi har många kvinnliga föregångare och man får förebilder inom politiken. Vi har också under den här mandatperioden jobbat med att få ett bättre klimat inom kommunfullmäktige där man ska kunna respektera varandra och ha ett bättre språk, säger Marita Stinnerbom (C), ordförande i kommunfullmäktige i Vilhelmina.

Se mer i klippet ovan.

Topplistan:

Kungsör 56,7%

Piteå 55,2%

Lekeberg 53,6%

Haparanda 52,7%

Vilhelmina 52,2%

Karlskoga 51,8%

Nora 51,7%

Gnesta 51,1%

Flen 50,0%

Mönsterås 50,0%

Andelen kvinnor på listor till kommunfullmäktige för befintligt representerade partier i respektive kommun.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västerbotten

Mer i ämnet