Foto: SVT.

Misstänkt mygel bakom alkoholtillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangen Vezzo i Umeå har alkoholtillstånd. Samtidigt nekas restaurangen i Avion Shopping tillstånd eftersom betydande personer där har skatteskulder. Men nu vittnar flera anställda på restaurangen i centrum om att samma personer ansvarar för båda restaurangerna.

Det ställs hårda krav om du vill servera alkohol på en restaurang. När Vezzo sökte alkoholtillstånd på det nya shoppingcentrat Avion i Umeå fick de nej. Det beror på att ägarna hade upprepade skatt- och avgiftsskulder till staten vilket gjorde att de ansågs olämpliga. En av dem är den man som står bakom hela restaurangkonceptet och är så kallad franchisegivare. 

Men samtidigt som ägarna fick nej ute på köpcentret, har restaurangen i centrum tillstånd. Det beror på att franchisegivaren där uppgav att han inte skulle ha någon roll som ägare eller restaurangchef. Han säger att han är en helt vanlig anställd på Vezzo.

Misstänkt restaurangmygel

Tidigare anställda vittnar

Men SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med fem tidigare anställda som alla berättar samma sak. Franchisegivaren har agerat som chef. Många har haft sina arbetsintervjuer med honom.

– Han var ju chef och det var han som styrde och ställde, säger tidigare anställd Robert Andersson.

– Det var han jag for på arbetsintervju med, det var han som anställde mig, det var han som bestämde vilka som fick gå hem när det var lite folk. Allt gick genom honom, berättar han.

När SVT Nyheter Västerbotten besöker de två restaurangerna i Umeå och frågar efter franchisegivaren som pekats ut som chef så bekräftar personal både i stan och på köpcentrumet att det är franchisegivaren som är chef.

Nekar till anklagelserna

När vi kontaktar ”chefen” så nekar han till detta. Han säger att han är en helt vanlig anställd på Vezzo. Personalchefen ställer sig bakom honom och säger att han inte har några chefsuppgifter.

– Han är bara en vanlig anställd, säger personalchefen Simone Roosqvist.

– En vanlig engagerad anställd skulle jag säga. Han bryr sig mycket och vill att kunderna ska få den bästa upplevelsen och den bästa maten, säger hon.

Men det finns ytterligare bevis på att mannen agerat som chef.

I ett dokument efter ett besök av arbetsmiljöverket i augusti 2014 står det klart och tydligt att de pratat med franchisegivaren, som står titulerad som chef.

Det var nästan ett år efter att Vezzo fick serveringstillstånd i stan. Franchisegivaren skriver i ett mail till oss att han inte vet varför Arbetsmiljöverket skriver att han är chef, men att han ibland kan svara på saker i restaurangen om inte övriga ansvariga finns på plats.

Svårt att bevisa mannens roll

Nu har kommunen beslutat att granska restaurangen i centrum igen. Dom har misstänkt att mannen har en större roll i företaget än vad han sagt. Om franchisegivaren har varit och fortfarande är chef på Vezzo ska han kollas upp, men det är svårt för kommunen att bevisa detta.

– Om personal från Vezzo ringer och säger att han har varit chef så kan vi använda oss av det. Men om dom vill vara anonyma så kan vi inte använda uppgifterna, säger Jenny Wallin, chef livsmedelssäkerhet Umeå kommun.

Ägarna till Vezzo på köpcentret har valt att överklaga beslutet om nekat alkoholtillstånd.

Tappade tillståndet

Efter SVT Nyheter Västerbottens granskning fick restaurangen sitt alkoholtillstånd indraget av kommunen i juni. Beslutet överklagades dock och restaurangen har nu tillfälligt fått tillbaka tillståndet till dess att förvaltningsrätten behandlat överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt restaurangmygel

Mer i ämnet