Familjen Akgöz öppnar sitt hem i Holmsund för flyktingar från Ukraina

Publicerad

Det kraftsamlas på flera håll för att ta emot dem som flyr från Ukrainakriget.

Familjen Akgöz i Holmsund är en av flera som öppnar upp sitt hem.

– Hade jag vaknat upp till krig så hade jag hoppats att någon ute i världen sträckte ut en hand, säger Emma Akgöz.

I helgen väntas två ukrainska familjer landa i Umeå. Planen är att de ska bo i familjen Akgöz lägenhet, en trea i Holmsund. Det är två mammor och tre söner i åldrarna 3, 4 och 8 år. En av mammorna är vän till pappan i Holmsundsfamiljen.

– Många har erbjudit allt ifrån en hel soffa till hjälp med kläder. Jag tror att det finns kvar en anda i Sverige sedan flyktingkrisen 2015, folk vill hjälpa och vet hur, säger Emma Akgöz.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Många öppnar upp sina hem

Även i Skellefteå har flera erbjudit plats i sina hem för flyktingar. Bara i måndags var det runt 10-15 personer som hörde av sig.

– I dagsläget är viljan att hjälpa större än behovet, vilket är fantastiskt och vi har sparat deras kontaktuppgifter, säger Linda Larsson, chef Individ- och familjeomsorgen i Skellefteå.

I Vännäs har Alexandra Nimrodsson och hennes sambo förberett för ett par från Ukraina som kommer under onsdagkvällen. Kvinnan är höggravid.

– Trots att det känns nervöst att bjuda hem dessa främlingar så uppmanar jag verkligen till att hjälpa, godheten och glädjen kommer att komma tillbaka på ett eller annat sätt, skriver Alexandra Nimrodsson till SVT.

I Vännäs har Alexandra och hennes sambo inrett källaren inför att ta emot ett par från Ukraina. Foto: Privat

I klippet ovan visar Emma Akgöz var familjerna från Ukraina ska få bo den närmsta tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet