Foto: Wasaline

Färre reser med Vasafärjan – måste minska kostnader

Uppdaterad
Publicerad

Precis som många andra reseföretag har Wasaline sett en kraftig minskning av antalet passagerare på färjan mellan Umeå i Sverige och Vasa i Finland. På onsdag inleder rederiet samarbetsförhandlingar.

– Antalet passagerare har minskat betydligt på grund av corona. Folk rör sig mycket mindre generellt, säger vd Peter Ståhlberg.

Samarbetsförhandlingarna inleds på onsdag och innebär att rederiet sätter sig ner tillsammans med de anställda och tittar på lösningar för att kunna minska kostnaderna.

– Vi vill inte varsla, men förbereder ifall trafiken skulle stanna. Sen får vi se vad det leder till. Vi vill vara förberedda ifall det kommer nya restriktioner till exempel, säger Ståhlberg.

Inte enda rederiet som påverkas

Än så länge går färjan som vanligt mellan Umeå och Vasa.

– Vår strävan är att vi ska trafikera, men vi måste minimera våra kostnader och kan inte brassa på som om inget hänt.

Rederiet är inte ensamt om att inleda samarbetsförhandlingar. Tidigare under dagen meddelade färjejätten Viking Line att de vill permittera större delen av personalen, rapporterade di.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.