Sylve Björkman, bärföretagare om årets bärsäsong Foto: SVT

Gott om bär i skogen – men färre plockare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns gott om bär i Västerbottens skogar i år, men bäruppköparna har haft svårare att köpa bär av utländska plockare då pandemin gjort resandet till Sverige svårare. Till Fredrika kom i slutet av juli 154 plockare från Thailand, vilket är mycket färre än tidigare år.

Sent på kvällen en vardagkväll kommer en minibuss med bärplockare till Vägverkets gamla lokaler i Fredrika. De är klara för dagen, men alla som hoppar ur bilen har munskydd och plastvisir. En och en tar de tempen i örat och tvättar och spritar sedan händerna innan de hämtar in sina fulla hinkar till lokalen.

– Vi har lovat de thailändska myndigheterna att hygienen ska respekteras, säger Sylve Björkman som är vd för Ransäters invest, ett bärföretag med bas i Värmland som har plockare från Värmland i söder till Boden i norr.

Coronaviruset i Västerbotten

Färre plockare, dyrare sylt

Han berättar att ett vanligt år kommer cirka 8 000 bärplockare från Thailand, men i år blev det till slut bara 2700. Till Fredrika kom i slutet av juli bara 154 thailändska bärplockare och det kan påverka tillgången till slutprodukten, sylten. 

– Det kan bli några kronor dyrare, tror Sylve Björkman. 

Andra bäruppköpare SVT har varit i kontakt med har samma bild, att det är färre plockare som har kommit från Thailand. Dessutom är det många som plockar hjortron och blåbär och säljer direkt på nätet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet