”Vi har lyckats väldigt bra med att hålla isär faserna” – hör vaccinsamordnaren berätta om varför fas 4 startar senare i Västerbotten än i flera andra regioner. Foto: SVT

Fas 4 inleds om två veckor i Västerbotten

Publicerad

Under vecka 21 – alltså om knappt två veckor – räknar Region Västerbotten att öppna vaccinationsbokningen för de som ingår i fas 4. Det säger vaccinsamordnaren Ronny Lestander till SVT Nyheter Västerbotten.

– Har man tur och bor på rätt ställe kan man få en tid inom några dagar, annars kanske man får vänta någon vecka på första sprutan, säger Lestander.

Fas 4 omfattar samtliga personer under 60 som ska vaccineras mot covid-19 och utgör drygt hälften av samtliga som erbjuds vaccin. För att bemästra bokningstrycket delas även fas 4 upp i grupper där de äldsta får vaccin först.

En del regioner i landet har redan startat fas 4. Ronny Lestander anser ändå att Västerbotten ligger bra till i jämförelse med andra. Inte minst eftersom länet har en hög vaccinationsgrad bland de äldre grupperna som fått sitt vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.