Foto: Privat

Fick flera hundra tusen i bidrag av Umeå kommun – åkte på lyxresor utomlands

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man från Umeå åtalas nu för att ha lurat Umeå kommun på hundratusentals kronor i försörjningsstöd. Han ska ha uppgivit att han var handikappad och att han saknade inkomst. Samtidigt visar hans semesterfilmer att han både kunde röra sig obehindrat och åka på lyxresor utomlands.

– Bevisningen talar tydligt för att han har haft intäkter som han inte har redogjort för och därmed fått ett felaktigt försörjningsstöd. En del av bevisningen är knutet till hans resande, säger Peter Jonsson, vice chefsåklagare.

Mannen dömdes under 2021 för olaga integritetsintrång, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott samt för försök till utpressning och narkotikabrott.

När mannen greps av polisen, misstänkt för de andra brotten han dömts för, loggade de hans rörelser i arresten. Enligt polisen kunde han förflytta sig själv utan problem, promenera utan stöd och kunde plocka upp en cigarett från marken. I hans mobiltelefon hittade filmer från utlandsresor – bland annat till Filippinerna, Qatar och Turkiet – där mannen bor på fina hotell och äter på lyxiga restauranger.

Ska även ha betalt andras resor

Nu väntar ett åtal för bidragsbrott, där mannens utlandsresor är en del av bevisningen. Åklagare Peter Jonsson menar att mannen har lurat Umeå kommun att vid 26 tillfällen betala ut sammalagt 231 903 kronor till mannen i försörjningsstöd. Mannen själv förnekar brott.

Flera vittnen är kallade för att berätta om hur mannen kunnat finansiera sina utlandsresor. Bland annat en resa till Turkiet 2019 där han skulle genomföra en hårtransplantation samt en resa till Fillipinerna samma år.

– Jag har kallat två vittnen kopplat till resandet. Förutom sina egna resor ska mannen även ha betalt resorna för två andra personer, säger Peter Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter