Malin Ackholt, ordförande Hotell- och restaurangfacket. Foto: Sanna Lüning/SVT

Fler går med i facken – oro i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

I samband med coronakrisen har flera fackförbund sett ett uppsving i medlemsantalet. Hotell- och restaurangfacket säger att ökningen är rekordstor.

På riksplanet har Hotell- och restaurangfacket fått 3 400 nya medlemmar under mars månad – och trenden ser likadan ut över landet.

– Det är rekord. Många är oroliga och har frågor och undrar om man kan få hjälp. Det här är en situation som många aldrig befunnit sig i, säger Malin Ackholt som är förbundsordförande för Hotell- och restaurangförbundet.

Vissa som har frågor har tvingats lämna sitt jobb samma dag, andra är permitterade.

Många oroliga hör också av sig till Kommunal i Umeå, men där är det mer frågor kring arbetsmiljön som är aktuella, inte oro över att förlora jobbet.

”Aldrig sett en sådan anstormning”

Fackförbundet Handels ser också en stor ökning av nya medlemmar. I hela landet har man fått 7 249 nya medlemmar i mars. I Västerbottens län har 356 personer gått med i a-kassan och 116 i fackförbundet under mars månad.

– Att regeringens paket med förändringar i a-kassan fått effekter är tydligt, vi har aldrig sett en sådan anstormning tidigare, säger Susanna Gideonsson som är ordförande för Handelsanställdas förbund i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet