De som berörs är kvinnor i Umeå med omnejd. De kvinnor som redan har ett planerat datum för kejsarsnitt i Umeå behåller sin placering men för övriga finns möjlighet att välja Lycksele om man så önskar. Förändringen förväntas vara till fördel för båda sjukhusen.
Umeå har en hög beläggning och på BB-avdelningen på Lycksele lasarett, som tidigare varit nedläggningshotad, är verksamhetschefen glad för tillskottet.
– Det är jättebra att vi får högre förlossningssiffror och vi välkomnar också vanliga förlossningar eftersom vi har den kapaciteten, säger Margot Andersson, avdelningschef kvinnokliniken i Lycksele.
Blir det samma vårdkvalitét och patientsäkerhet på ett litet sjukhus?
– Ja, för dom patienter som är lämpade för att föda på ett litet sjukhus är det så. Kejsarsnitt är en komplicerad operation men samtidigt en standardprocedur. Så det passar väldigt bra för ett litet sjukhus, säger Nils Eriksson, överläkare, gynekolog och kirurg på Lycksele lasarett.
Och Margot Andersson försäkrar att vårdkvalitéten kommer att vara lika god i Lycksele som på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Hör Margot Andersson och Region Västerbottens ordförande Peter Olofsson (S) om planerna i klippet ovan.
Födda barn och förlossningar i Västerbotten
I den regionplan som antogs i somras av Region Västerbotten slogs fast att det ska finnas tre förlossningsavdelningar i länet. Att flytta en del av dom planerade kejsarsnitten från Universitetssjukhuset i Umeå till Lycksele lasarett är ett försök att använda resurserna mer effektivt.
Så här ser statistiken ut på länets BB-avdelningar mellan 2017-2019. OBS! I Umeå räknas antalet födda istället för antalet förlossningar.
Umeå BB
2019: 1 894 födda
2018: 1 811 födda
2017: 1 820 födda
Skellefteå BB
2019: 791
2018: 811
2017: 881
Lycksele BB
2019: 323 förlossningar
2018: 361 förlossningar
2017: 351 förlossningar