Foto: TT

Fler vindkraftverk till Blaiken

Uppdaterad
Publicerad

Nu fortsätter utökningen av vindkraftprojektet i Blaiken. Sedan 2011 har Skellefteå Kraft och Fortum byggt 90 vindkraftverk på Blaikenfjället i Storumans kommun. Nu planeras nio till.

Det har beslutats om en utbyggning med nio nya vindkraftverk i en fjärde etapp. Sedan tidigare finns redan 90 vindkraftverk i parken. De nya vindkraftverken levereras från den kinesiska firman Dongfang Electric. Prislappen per turbin är cirka 30 miljoner kronor.

– I den fjärde etappen av Blaiken kan vi använda den infrastruktur som redan finns, säger Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft.

Nya jobb i Storuman

Idag jobbar cirka 20 personer med driften av de befintliga vindkraftverken och fler personer kommer att anställas.

– När tredje etappen drar igång kommer tio personer att anställas. Därefter behöver vi ytterligare tre personer till den fjärde. Sammanlagt rör det sig alltså om mer än 30 anställda som kommer att ansvara för driften.

Byggstart 2016

Hans Kreisel tycker inte att Vindkraftsbranschen är i kris till följd av de låga elpriserna

– Bara i år har 200 nya vindkraftsverk byggts i Sverige. Vi ser på allt utifrån en 20-årsperiod och kan konstatera att Vindkraft fortfarande är det billigaste sättet att få in miljövänlig el i systemet.

Byggnaden kommer att påbörjas under 2016 och vindkraftverken ska enligt planerna börja snurra 2017.

– I och med detta avslutar vi Blaikenprojektet och vi är glada och stolta över att ha byggt en av Europas största vindkraftparker, säger Hans Kreisel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet