Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Isaksson, enhetschef i Lycksele om hur han ser på att Socialstyrelsen ska utreda kommunens hantering. Foto: SVT, Moa Lindberg

Flera orosanmälningar kring barn i uppmärksammade våldsdåd mot barn i Lycksele och Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I två uppmärksammade våldsdåd i Västerbotten har barn utsatts för grovt våld av en förälder.

I båda fallen har det funnits orosanmälningar hos socialtjänsten. Nu ska Socialstyrelsen utreda kommunens hantering av fallet i Lycksele.

– Vi anser inte att vi har agerat felaktigt i vår bedömning, säger David Isaksson, enhetschef barn- och familj i Lycksele där en pappa gick till attack med yxa mot sin 4-åring och 8-åring.

I en by utanför Lycksele gick en pappa till angrepp med yxa mot sina två barn, 8 och 4 år gamla, och deras farmor i oktober 2021.

Pappan hade tidigare tvångsvårdats och haft psykiska problem. Flera orosanmälningar hade lämnats in mot pappan – från psykiatrin i samband med att pappan tvångsvårdats, från skolan och från akutmottagningen.

Våldsdådet i Lycksele

”Fanns en fungerande förälder”

Föräldrarna var separerade och barnen vistades hemma hos pappan med jämna mellanrum.

– Vi bedömde att det fanns en andra förälder som var välfungerande och som barnen kunde vara hos, säger David Isaksson.

Har ni gjort någon Lex Sarah anmälan efter mordförsöket för att se om ni kunde ha agerat annorlunda?

– Nej, vi har inte ansett att det har behövts.

Enligt David Isaksson har däremot Socialstyrelsen begärt in uppgifter om hur socialtjänsten i Lycksele hanterat fallet. Socialstyrelsen kan i fall där barn utsatts för misshandel eller dödligt våld i hemmet starta en skade- och dödsfallsutredning.

Syftet är att se om något brustit i samhällets skyddsnät och hur samhällets aktörer kan förhindra att det händer igen.

Efter orosanmälning: Kvinnan uppmanades söka samtalstöd

I Umeå misstänks en kvinna ha utsatt sin 8-åriga son för ett mordförsök i mars i år. Även i detta fall har socialtjänsten varit inkopplade innan dådet. Föräldrarna var separerade och pojken bodde i perioder med mamman.

För två år sedan inträffade en brand i kvinnans lägenhet och då gjordes en orosanmälan till socialtjänsten. Kvinnan uppmanades att söka samtalsstöd vilket hon gjorde. Pojkens pappa har i polisförhör uppgett att socialtjänsten då gjorde en utredning.

Greps av polis i början av året

I början av 2022 greps kvinnan av polis i samband med att hon tagit droger och attackerat bilar på E4. Efter det bodde pojken hos pappan under en tid för att sedan stegvis börja träffa mamman igen.

Men enligt Camilla Thunell biträdande verksamhetschef på socialtjänsten i Umeå har man inte funnit anledning att granska hanteringen av orosanmälningar kring pojken.

– Senaste tillfället som socialtjänsten Lex Sarah-anmälde sitt agerande var 2019 och jag känner inte igen att vi har något ärende från oktober ifjol, men oavsett kan jag tyvärr inte svara på frågor avseende individ ärenden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Lycksele

Mer i ämnet