”Vi behöver inte ytterligare krångel” – hör räddningstjänsten i Storuman om problemen med larmen.

Flera SOS-centraler inblandade i samma larm i Västerbotten – kritik i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten dirigeras räddningstjänsten av SOS Alarms central i Luleå och ambulansen av centralen i Östersund – det här skapar problem enligt Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i Storuman.

– Ett vanligt larm är nog rörigt, vi behöver inte ytterligare krångel.

Att ambulansen och räddningstjänsten i Västerbotten dirigeras av två olika larmcentraler är ett resultat av att SOS Alarm la ner sin central i Skellefteå år 2013.

Räddningschefen Lars-Erik Sundqvist i Storuman berättar att en rad problem uppstått – ett för inte så länge sedan då man skulle kommunicera om en ambulanshelikopter som skulle landa.

Enligt Helena Spets, platschef på SOS Alarm i Luleå, sker dirigering från två håll även i till exempel Falun. Hon upplever inte lösningen som problematisk och menar att det här är en utveckling som kommer ske över hela landet.

I klippet hör du mer om exempel på vilka problem som, enligt Lars-Erik Sundqvist, kan uppstå och SOS Alarms svar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.