Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera villor har brunnit ner till grunden i Västerbotten den senaste tiden. Foto: SVT/Mira Myllyniemi

Flera totalbränder på kort tid i Västerbotten – kylan tros ligga bakom

Publicerad

Flera villor har brunnit ner till grunden i Västerbotten den senaste tiden. Enligt räddningstjänsten i Umeå har det varit fler totalbränder än normalt.

– Vi har haft flera väldigt, väldigt stora bränder där hus brunnit ner helt och hållet, säger Christer Björkman, räddningstjänsten i Umeå.

2022 drabbades landet och Västerbotten av rekordmånga dödsbränder. 2023 blev ett nytt rekordår i landet, där 104 personer dog i bränder, enligt senaste siffrorna från MSB.

Ovanligt med flera totalbränder

Senaste tiden har flera villor brunnit ner i Västerbotten. Bara i helgen totalförstördes två villor, en utanför Vindeln och en i Robertsfors. Där är brandorsaken ännu inte fastställd.

– Vi har klarat oss från dödsbränder, men istället har vi fått de här konsekvenserna.

– Det är absolut ovanligt att vi har tre totalbränder på några veckor, utöver det har vi haft ytterligare någon brand, säger Christer Björkman verksamhetsstrateg hos räddningstjänsten i Umeå.

Räddningstjänsten ser en tydlig koppling med kylan som varit ihållande i långa perioder i vinter och antalet bränder.

– Vi har haft väldigt mycket kalla perioder den här vintern. Då eldar folk mycket i pannor, vedspisar och kaminer. Många av bränderna är relaterade till det, säger Björkman.

Fler villor i farozonen

Björkman menar att folk ofta eldar för mycket och för intensivt i kaminerna. och att det garanterat finns många fler villor i farozonen.

– Vi kan utgå från att det finns en helt bunt villor till där risken finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.