Foto: Fredrik Sandberg / TT /Privat

Flicka fick inte heta ”Kotten” – Skatteverket sa nej

Uppdaterad
Publicerad

Paret Marie Andersson och Linus Rådbring ville döpa sin dotter till ett ovanligt namn med skogstema. Föräldrarna ville döpa dottern till ”Signe Kotten Marie”, någonting som skatteverket hade synpunkter på. Beskedet från dem blev nämligen ett blankt nej.

– Jag tycker det är lite konstigt faktiskt. Får man inte ge sitt barn lite av en egen personlighet? Jag tycker de är paragrafryttare, säger pappa Linus Rådbring

Äldsta dottern kallas för Pyret

Bakgrunden till namnet kommer från den tid dottern låg i mammans mage. Då kallade de henne för just Kotten. Men beslutet att göra namnet officiellt, det var det flickans mamma som fattade.

– Jag hade väl inte så mycket att säga till om, det var min sambo som bestämde.

Varför ville hon ha namnet ”Kotten” då?

– Du det är en bra fråga, jag vet faktiskt inte, vår äldsta dotter hon kallas för pyret, men det ansökte vi aldrig om som namn.

Enligt Linus Rådbring var det ovanliga namnet Kotte tänkt som ett mellannamn och skulle inte behöva användas som tilltalsnamn.

Blir smeknamn i stället

Skatteverket menade däremot att ”Kotte” snarare är att betrakta som ett smeknamn än som ett riktigt namn.

Kan hon inte få ha ”Kotten” som smeknamn i sådant fall?

-  Jo det kommer hon säkert att få ha ändå, säger pappa Linus Rådbring.

Därför godkänns inte alla namn

Ett förnamn får inte kunna leda till obehag hos den som ska ha det, eller väcka anstöt hos någon annan. Det får inte heller uppfattas som ett efternamn eller vara olämpligt som förnamn av någon annan anledning.

I samband med att du ansöker om förnamn kan du också meddela vilket av

namnen som ska vara barnets tilltalsnamn.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.