Foto: SVT.

FOI:s nya uppdrag – ska hitta muterade viruset i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten har bara två fall av den brittiska mutationen av coronaviruset påträffats. Men nu satsar regionen på extra testning för att kartlägga mutationen – bland annat med hjälp av FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i Umeå.

Det var i början av januari som två fall av den brittiska varianten identifierades i Västerbotten, fallen var kopplade till samma resa från Storbritannien. Sedan dess har inga ytterligare fall hittats i länet.

Men i veckan börjar Region Västerbotten ett samarbete med FOI, som ska testa alla positiva svar som analyserats på Norrlands universitetssjukhus och har en virusmängd över en viss nivå.

Regionen har även bett labbet i Stockholm som analyserar huvuddelen av coronatesterna att slumpmässigt testa tio procent för mutationen. Det arbetet är redan igång.

– Nu ökar vi övervakningen. Tidigare har vi efteranalyserat de tester där vi vet att folk varit ute och rest, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Nya rutiner för patienter och vårdpersonal

Förutom utökad testning så har regionen också infört nya rutiner för patienter och personal som under de senaste 14 dagarna varit i Norge, Storbritannien, Sydafrika och Brasilien. Samtliga patienter betraktas som att de har covid-19. Vårdpersonal som varit i dessa länder ska inte vara på jobbet, utan ska jobba hemifrån tills de testat sig och fått svar.

– Det gäller att hitta smittan i tid. Det är bra att vi kommer igång och sätter in extra resurser för att bryta smittspridningen, säger Anders Johansson, överläkare på Vårdhygien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet