Föräldrar vill rädda Bräntbergsskolan: ”Planerna måste stoppas”

Publicerad

Bräntbergsskolan i Umeå är nedläggningshotad och planen är att eleverna ska flyttas till den nya Maja Beskowsskolan. Föräldrar är kritiska och försöker rädda skolan med protester.

– Planerna måste stoppas. Att blanda 12-åringar med 19-åringar är helt oacceptabelt,  säger föräldern Helena Håkans.

I dag går 250 grundskoleelever på Bräntbergsskolan i Umeå, men enligt ett förslag från Umeå kommun så ska eleverna flyttas till den nya Maja Beskowsskolan där det ska gå 1600 elever. Det här har väckt oro bland föräldrarna.

– Vi vill ha skolor, inte elevfabriker som Maja Beskow kommer att bli, säger Helena Håkans.

”En skola för mycket”

Ett alternativ till att stänga Bräntbergsskolan är att Ersängsskolans högstadium stängs och att de eleverna flyttas till Bräntbergsskolan. Beslutet kommer politikerna att ta den 29 november.

– Det handlar inte om att vi behöver elever till Maja Beskowsskolan. Det klarar vi ändå, Umeå växer så det knakar. Tyvärr är det så att just där Bräntbergsskolan och Ersängsskolan ligger har vi för lite barn även på sikt. Vi har helt enkelt en skola för mycket där, säger Moa Brydsten (S) som är ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

Föräldrarna tycker att det varit för dålig information om flyttplanerna. De är också oroliga över åldersskillnaden som blir mellan eleverna.

– Det kommer att innebära risker för våra barn, att de utsätts för saker de inte hade behövt utsättas för i mindre skola. Till exempel droger, säger Helena Håkans.

Föräldrarna laddar nu för ett möte med politikerna i morgon lördag, då nedläggningen och elevflytten ska diskuteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer