Maja Beskowsskolan öppnar hösten 2019 – kommunen förväntar sig att många elever väljer den skolan. Foto: Umeå kommun

Stora förändringar för högstadieskolor i Umeå

Publicerad

Umeås högstadieskolor står inför stora förändringar. Under våren pågår möten på alla 7-9-skolor med föräldrar, personal och elever. Efter ett möte på Bräntbergsskolan framkom att skolans framtid är osäker.

– Skolan står inför utmaningar, men jag kan bestämt dementera att beslut är fattat om nedläggning, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör.

Umeå växer och de kommande tio åren sker en ökning av elevantalet i grundskolan med ungefär 2 000 elever. Kommunen vill skapa fler platser i Umeås skolor, förbättra arbetsmiljön för lärarpersonal, och samordna elevhälsans verksamhet. Dessutom behöver större skolenheter skapas för att klara ekonomin.

En projektgrupp bestående av ett par tjänstemän arbetar med underlaget och åker nu därför runt mellan skolor för att informera skolpersonal, elevråd och vårdnadshavare om olika tänkbara förändringar. Syftet är att samla in tankar, synpunkter och frågeställningar.

– Vi behöver skapa tillräckligt stora enheter, bland annat för att klara tillgången på behöriga lärare, ekonomin och samlad elevhälsa, säger Christopher Granberg, biträdande utbildningsdirektör som är projektledare i projektgruppen och konstaterar att det också kan bli aktuellt med nybygge av skolor.

Åker runt på alla skolor

Den här veckan är projektgruppen på bland annat Sjöfruskolan, Bräntbergsskolan, Ålidhemsskolan och Linneáskolan. Sedan står alla andra högstadieskolor inom Umeå tätort på tur, sist ut är Hagaskolan i början av juni.

Efter mötet på Bräntbergsskolan uppstod ett rykte om att skolan var nedläggningshotad – något kommunen vill dementera.

– Det finns varken något framskrivet tjänstemannaförslag eller några beslut som styrker det. Men vi kan konstatera utifrån elevprognoser att elevantalet inte ökar lika mycket som på andra håll de kommande tio åren samtidigt som Maja Beskowsskolan öppnar hösten 2019, säger Christopher Granberg.

I höst tar politikerna beslut

En sak som projektgruppen funderar över är om en ny högstadieskola ska byggas mellan Tomtebo och Carlshöjd. Just nu tittar skolkontoret på olika scenarios och under hösten kommer ett par konkreta förslag att tas fram och presenteras.

– Det är viktigt att den här processen är transparent, vi vill ha in synpunkter, på vårt möte i juni ska vi få information om detta, säger Moa Brydsten (S) som är ordförande i för- och grundskolenämnden.

I november ska politikerna fatta beslut om framtidens 7-9-skolor i Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.