I de paviljonger Psykiatricentrum huserar har det konstaterats att det finns svartmögel. Foto: Pressbild/Patrick Degerman

Psykiatrin förbjuds att fortsätta i sjuka lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med inomhusmiljön på Psykiatricentrum i Skellefteå har länge varit kända. Nu förbjuder Arbetsmiljöverket att lokalerna används efter 30 juni om felen inte åtgärdas. Annars väntar vite på en miljon kronor.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om problemen med bland annat svartmögel i psykiatricentrums lokaler. Flera i personalen har fått omfattande sjukdomssymptom.

– Vi har vetat om att det varit bekymmer under lång tid och vi har också gjort ganska stora ingrepp i lokalerna för att försöka åtgärda problemen, sa Håkan Viklund, biträdande verksamhetschef på psykiatricentrum till SVT Nyheter i höstas.

Man har under lång tid haft svårt att hitta källan till problemen och i höstas anmälde skyddsombudet Region Västerbotten, dåvarande Västerbottens läns landsting, till Arbetsmiljöverket som nu har valt att agera.

Riskerar vite på en miljon

Arbetsmiljöverket förbjuder psykiatricentrum att använda sina lokaler efter den 30 juni 2019 om inte felen är åtgärdade. Trotsar man förbudet väntar vite på en miljon kronor.

”Åtgärder ska vara vidtagna som förebygger risken att arbetstagare som vistas i lokalerna exponeras för mikrobiologiska och kemiska luftföroreningar som kan ge ohälsa”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut.

Arbetsmiljöverket kräver även att det ska ha utförts kontroller som säkerställer att de vidtagna åtgärderna har fått önskad effekt.

Om förbudet inte följs har skyddsombudet rätt att avbryta det förbjudna arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.