En stuga i Kittelfjäll är nästan helt översnöad. Foto: Pablo Grate

Försäkringsbolaget: ”Har du inte skottat taket – då är det dags nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor risk för takras efter de stora mängderna snö som kommit de senaste veckorna i norra Sverige. Försäkringsbolag uppmanar kunder att skotta taken – innan det kommer ännu mer snö.

– Nu är det verkligen läge. Har man inte tänkt på det tidigare så är det dags nu. Ut och skotta, säger Fredrik Holmberg, chef byggskador hos Länsförsäkringar i Västerbotten. 

Försäkringsbolagen får varje år in anmälningar om tak som rasat in. Fredrik Holmberg som är chef för byggskador tror att det kommer att komma många anmälningar efter den här vintern. Störst risk är det på altantak, carport och entrétak.

– Det är stora krav när man bygger villor och där är det sällan problem. Men det kan vara annorlunda när det gäller mindre byggnader på gården. Det är större risk att de kollapsar och mindre chans till ersättning, säger Fredrik Holmberg.

”Kommer att rasa tak”

Villa- och fritidshusförsäkringar har ofta ett starkt skydd för snötrycket men andra byggnader på tomten har ofta inte samma försäkringsskydd.

– Det gäller att kolla med sitt försäkringsbolag vad som gäller, säger han.

Försäkringsbolagen räknar med att det kommer att komma in många anmälningar om takras efter den här snörika vintern.

– Det kommer att rasa tak om det blir alldeles för mycket snö på dom.

Säkerhet och takskottning

Kontakta ett företag som utför takskottning om du ser risker med att göra skottningen själv.

Du bör inte gå upp ensam på taket, ta med minst en annan person, använd säkerhetslina och håll dig helst till platta tak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.