Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar pressekreterare Therese Fagerstedt Försvarsmaktens inställningen till att soldater åker till Ukraina för att strida. Foto: SVT (arkivbild)

Oklart hur många svenskar som åkt till Ukraina för att kriga – Försvarsmakten: ”Kan inte hindra någon”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har ingen uppfattning om hur många svenskar som åkt till Ukraina för att kriga. Personer som har anställning hos Försvarsmakten och åker till ett land för att strida utan tillstånd från Sveriges regering riskerar uppsägning.

– Försvarsmaktens syn är att våra soldater gör bäst nytta hos oss i Sverige just nu. Inte minst utifrån omvärldsläget och ett stundande Nato-medlemskap, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare.

Det finns en förordning i Sverige som säger att personer som är anställda inom Försvarsmakten inte får strida för ett annat land utan tillstånd från regeringen, och något sådant tillstånd finns inte för strid i Ukraina.

– Försvarsmakten kan lagligen inte förhindra någon från att åka iväg för att strida i Ukraina, men däremot kan det komma att påverka en anställning eller ett engagemang hos oss efteråt. Det är något som vi kommer att behöva göra enskilda bedömningar om kopplat till säkerhetsprövningar, säger Therese Fagerstedt, Försvarsmaktens pressekreterare.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Vad tycker Försvarsmakten om att svenska militärer åker till Ukraina för att strida?

– Försvarsmakten och Sverige har en skyldighet att skydda svenskt territorium, och med det säkerhetsläge som råder just nu gör vi det bäst genom att använda vår personal här.

Har ni koll på hur många som valt att lämna Försvarsmakten för att strida i Ukraina?

– Nej Försvarsmakten har ingen uppfattning om vilket antal det kan röra sig om, säger Therese Fagerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet