Roger Eriksson var med och förhandlade. Foto: SVT

Fortsatt oeniga trots underskriften

Publicerad

Missnöjet kring deltidsbrandmännens nya avtal fortsätter. Trots att det finns en färdig och underskriven överenskommelse mellan deltidsbrandmännen och Umeå kommun är det bråk om vad den egentligen gäller.

En lokal överenskommelse är underskriven. Men ändå inte. För trots underskriften är facket är inte överens med arbetsgivaren om hur länge hela överenskommelsen ska gälla. Enligt facket april ut, enligt protokollet till 2019. Det var Roger Eriksson som var med och förhandlade och som skrev under för brandmännen.

– När vi skrev på det här var jag på kontoret och gjorde det, hade lite andra grejor samtidigt. Det var ett misstag, säger Roger Eriksson.

Det som enligt honom är överenskommet till 2019 är en bil-ersättning på 600 kronor per beredskapsvecka. Något som varit avgörande för att sju av nio brandmän tagit tillbaka sina uppsägningar.

– Det har varit viktigt, och det är svårt att få tag på deltidsbrandmän, säger Roger Eriksson.

LÄS MER: Nu slutar Per: ”Det gick åt helvete allting”

Förhandlingar pågår i flera kommuner

Nu återstår att se om man kommer överens med arbetsgivaren om resten, som bland annat rör villkor för befäl. Det är flera kommuner i länet där förhandlingar inte alls är klara. I Skellefteå har man börjat och där är frågan om ersättning vid jour under semestern viktig. Något som också är viktigt för umeåbrandmännen.

– Det är jätteviktigt. Och det är väldigt viktigt att vi kan få semester från det här även i framtiden, säger Roger Eriksson.

Och enligt Umeå kommuns förhandlingschef Stefan Larsson diskuterar man fortfarande frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer