Foto: SVT

Fortsatt orosmoln kring Udominates skulder

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen spelades den första finalen i damernas basketliga och Umeålaget Udominate åkte på säsongens andra förlust. Men ett ännu större orosmoln finns för laget, klubben har ännu inte fått ordning på sina stora ekonomiska problem.

Udominate har fullständigt dominerat årets basketliga. Inte en enda förlust under seriespelet. Men smakar det så kostar det. Klubben investerade i ett starkt lag med tio proffsspelare och har idag skulder på 671 000 kronor.

För en månad sedan var skulderna över en miljon. Av dagens skulder är knappt hälften skulder hos kronofogden och drygt hälften hos kommunen.

– Vi beklagar att vi har en skuld till kommunen, det här är besvärande och vi gör ju allt vi kan för att komma tillrätta med situationen. Vi har haft möten med våra sponsorer och är tacksamma över extra stöd vi fått, säger Joakim Genetay, styrelseledamot i Udominate.

LÄS MER: Udominate har tvingats böta – efter varje match

Tränarbytet skapade skulderna

Att klubben har en uppseendeväckande stor skuld samma år som man har ett dyrt och helt överlägset lag, är ett sammanträffande menar styrelsen och nekar bestämt till att det här är ett stort risktagande.

– Nej, vi värvade ett lag utifrån de resurser vi hade. Att vi sedan var tvungen att entlediga vår tränare till en stor kostnad, både för att göra upp ekonomiskt och för de nya tränarna, har skapat skulderna, säger Joakim Genetay.

På Svenska basketbollförbundet vill man inte kommentera Udominates ekonomi i detalj innan de suttit sig ned och pratat med dem på lördag om just detta.

LÄS MER: Trots succé på planen är laget i stor kris

Planerar att vara skuldfria i sommar

Tävlingsutskottets tillförordnade ordförande Jonas Emilsson säger till SVT att det här inte låter bra och att de vill att klubbarna som spelar i den här ligan har en sund och vettig ekonomi. Om förbundet agerar mot klubben återstår att se.

– Skulderna till Kronofogden och skatteskulden kommer att kunna vara helt betalda innan vi gör årsbokslut sista juni, säger Joakim Genetay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.