27-åringen filmades av polisen när han letade efter narkotika som gömts i skogen. Nu sänks hans straff till fem år. Foto: Polisen

Sänkt straff för narkotikanätverk i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för fyra av de sex personer som i maj dömdes för inblandning i ett narkotikanätverk i Umeå.

– Vi har helt enkelt bedömt att det är mindre straffbart än tingsrätten, säger Jonas Brodin, Hovrättsråd.

De sex männen dömdes i maj för att ha styrt delar av narkotikahandeln i Umeå genom att hantera och sälja stora mängder kokain, amfetamin och cannabis. Fyra av dem överklagade domen och får nu alla sänkt straff av Hovrätten för övre Norrland.

Den 27-åriga man som pekades ut som ledare för nätverket är den som får sitt straff sänkt mest – från sex år till fem års fängelse. De övriga tre männen, mellan 18 och 33 år som dömts för lagerhållning och försäljning av narkotikan, får sänkta fängelsestraff med några månader vardera.

Gör annan bedömning

Hovrätten håller med tingsrätten i vilka brott som begåtts och att männen är skyldiga, men gör en annan bedömning i hur långa fängelsestraffen är för dessa brott.

– Det som påverkar straffvärdet i sådana här fall är mängden narkotika, vilken typ av narkotika, och i det här fallet också att det fanns ett nätverk, säger Jonas Brodin och fortsätter:

– Jag vet inte exakt hur tingsrätten har resonerat, men vi faller tillbaka på de tre omständigheterna och det visade sig bli ett lägre straffvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.