Foto: SVT.

Här är Granövargens byte

Uppdaterad
Publicerad

Granövargen har rivit fem renar som tillhör Rans sameby i Åmseletrakten. Nu har Länsstyrelsen beslutat att även denna varg ska skjutas.

Länsstyrelsen har sedan tidigare beviljat skyddsjakt på vargarna som befinner sig i trakterna kring Nordmaling. Nu är det bestämt att även vargen i Åmsele ska skjutas. Spårning pågår för fullt.

– Den har rivit för många renar på för kort tid. Den skapar stor oreda i renhjorden, säger Björn Jonsson på Länsstyrelsen.

Varg i Västerbotten

– Vi tror att vargen kommer stanna kvar i området bland renarna. Det finns inga tecken på att han ska lugna ner sig, säger Jonsson.

Beslutet gäller från och med nu och en vecka in i januari.

Just nu är tre av Länsstyrelsen naturbevakare och flera renskötare ute i skogarna kring Åmsele för att försöka lokalisera vargen.

Vargen skapar panik

– Vi gör allt vi kan för att försöka hitta vargen för att på så sätt kunna skydda våra renar, säger Per-Mikael Jonsson på Rans sameby.

SVT reporter i Åmsele Berno Jonsson berättar att vargen skapar panik bland renskötarna.

– Vi har varit ute halva natten och letat, säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet