Foto: TT Bild

Hagamannen släpps fri – trots hög återfallsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Hagamannen släpps ut från fängelset till sommaren. Under sin tid i fängelse har han dock aldrig fått obevakade permissioner på grund av risken för återfall.

Det skriver Aftonbladet. Hagamannen dömdes 2006 till 14 års fängelse för mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt. Han ska enligt Aftonbladet ha skött sig i fängelset och genomfört ett antal rehabiliteringsprogram. Dock har han aldrig beviljats permission på egen hand, utan alltid följts av personal från kriminalvården.

Måste bevakas på permission

Anledning till det ska vara att risken för att Hagamannen återfaller i brott är hög. Så här skrev Kriminalvården i ett utlåtande från september i år.

”... det fortfarande finns en påtaglig och beaktansvärd risk att NN begår brott eller gör sig skyldig till allvarlig misskötsamhet om han beviljas permission på egen hand eller särskilda utslussningsåtgärder”

Tar inte hänsyn till risken

Hagamannen kommer trots det förmodligen att släppas ur fängelse sommaren 2015.

– Så är spelreglerna när man döms till ett tidsbestämt straff. Då tar man ingen hänsyn till hur farlig någon bedöms vara. Det är därför som rättspsykiatrin alltid har överlägsna återfallssiffror, säger Henrik Belfrage, professor i kriminologi vid Mittuniversitetet och forskningschef vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.