Foto: SVT/ArkivbildVisa alla (50)
Visa alla (50)

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Direktrapport · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Pinnat inlägg

En direktrapport för nyheter om coronapandemin

Den här direktrapporten är framförallt till för nyhetsuppdateringar, vi har inte möjlighet att svara på alla frågor om enskildas situation eller medicinska frågor.

Vaccination mot covid-19

Har du frågor om vaccinering? I den här guiden svarar vi på de vanligaste frågorna.

På 1177.se finns också information och en preliminär tidsplan för vaccination mot covid-19 i Västerbotten. 

Här kan ni själva följa regionens statistik om covid-19.

På läkemedelsverkets hemsida bemöter de missuppfattningar, myter och desinformation om coronavaccin.

Här kan ni boka tid för vaccination i Västerbotten

Tisdagens coronasiffror:

• 105 nya bekräftat smittade sedan måndagen

• 18 personer vårdas på sjukhus i länet ( -2 )

• 2 personer vårdas på IVA ( -2 )

• Inga nya dödsfall har registrerats

Så här såg smittspridningen ut fördelat över länet förra veckan:

2790 testade positivt i Umeåområdet, 1522 i Skellefteåområdet, och 409 i södra Lappland. Enligt Region Västerbotten ökar smittan mest i åldersgruppen 0–19 år, men syns i alla åldersgrupper.

Som tidigare är det i sociala sammanhang som smittan sprids – i skolan, på arbetsplatser, inom familjen och i samband med resor.

– För att minska risken för smittspridning i förskola och skola är det fortsatt mycket viktigt att barn och unga är hemma vid symtom och provtas om de inte kan studera hemifrån. Provtagning rekommenderas från sex år, säger Gunilla Persson som är tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Förra veckan överskreds maxkapaciteten för egentester för tredje veckan i rad, vilket ledde till att utlämningen av självtester fick stänga.

Under måndagen öppnade egenprovtagningen igen - med begränsningar för vilka som provtas. I länken här under kan du läsa mer om vad som gäller:

Nära 5 000 bekräftade fall förra veckan

Förra veckan slogs återigen rekord i antal smittade i Västerbotten då 4 958 personer testade positivt. Mörkertalet tros dock vara stort då det råder begränsad testkapacitet i regionen och många testar sig med så kallade snabbtester.

Över 18 000 tester analyserades förra veckan, vilket är över 900 fler än veckan innan. 27 procent av testerna var positiva.

Omikron är den virusvariant som dominerar i länet.

Den senaste tidens kraftiga smittspridning fortsätter i länet. Trots att egenprovtagningen hållit stängd sedan torsdag eftermiddag har ytterligare 1890 personer konstaterats smittade med covid-19 (sedan fredagens rapportering). Det finns troligen ett mörkertal i siffrorna, bland annat eftersom egenprovtagningen hållit stängt och alla inte längre uppmanas ta PCR-test.
Ytterligare en person vårdas på intensivvårdsavdelning, men inga fler dödsfall har konstaterats med koppling till smittan.

Måndagens coronasiffror:

• 1890 nya bekräftat smittade sedan i fredags

• 20 personer vårdas på sjukhus i länet ( Oförändrat )

• 4 personer vårdas på IVA ( +1 )

• Inga nya dödsfall har registrerats

Ingen patient med omikron på iva i Västerbotten

Hittills har ingen av de covidpatienter som intensivvårdats i Region Västerbotten varit smittade med den nya omikronvarianten, det rapporterar Västerbottens kuriren.

Johan Thunberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten, säger att omikron är den variant som sprids som en löpeld i samhället nu. Men den belastar inte vården på samma sätt som tidigare covid-varianter gjort.

– Det är en enorm skillnad. Det är otroligt mycket färre patienter som behöver Iva-vård. Med viss reservation för att jag kanske inte har den absolut senaste uppdateringen, så kan jag säga att ingen av de inlagda på Iva har haft omikron. Belastningen inom intensivvården har inte galopperat iväg såsom man hade kunnat förvänta sig utifrån hur smittspridningen faktiskt ser ut, säger Johan Thunberg till Västerbottens kuriren.

– För ett år sedan hade den smittspridning som råder nu varit en katastrof, men i dagens läge märker vi ingen ökad belastning på iva, säger Thunberg till Västerbottens kuriren.

Här är de nya reglerna för coronatestning i Västerbotten

På måndag öppnar egenprovtagningen för covid-19 igen i länet. Men då är det nya regler för vem som får testa sig.

– Förhoppningsvis leder de nya tillfälliga rekommendationerna för provtagning till att dem som är i störst behov får möjlighet att testa sig, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Fredagens coronasiffror:

• 513 nya bekräftade fall sedan i torsdags

• 20 personer vårdas på sjukhus (-1)

• Tre personer är i behov av intensivvård (oförändrat)

• Inga nya dödsfall registrerade

Albin • Smittan är väldigt hög, hur långt bort är vi från att hälften av regionen har haft smittan? Eller Umeå?

Hej Albin! I regionen är det totalt nu 37 450 bekräftade fall, och i Umeå var det fram till vecka 2 totalt
15 540 bekräftade fall. Smittskyddet tror dock att det finns ett stort mörkertal när det gäller antalet smittade, eftersom alla inte har testat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet