Foto: SVT

Här slänger man minst mat

Uppdaterad
Publicerad

Under hållbarhetsveckan i Vilhelmina tävlade kommunens skolor om vem som kunde slänga minst mat. Dikanäs vann – men kampen mot matsvinnet fortsätter.

På Dikanäs skola går det 25 elever från förskoleklass till årskurs 9 men det är inget som hindrar skolans elever. Nyligen vann man en tävling mellan Vilhelmina kommuns skolor om vem som hade minst matsvinn per elev. 2,4 gram per person räknades det ut att eleverna slängt bort.

– Den här tävlingen har pågått i flera år och Dikanäs hade aldrig vunnit förut och nu ville de verkligen vinna. Så därför pratade vi om det innan och varför man ska låta bli att slänga mat. Eleverna är jättenöjda och kommer nu att få välja en måltid så de får en önskelunch, säger Eva Ekenbro Helsén som är måltidspersonal på Dikanäs skola.

Matsvinnet i Västerbotten

Men tävlingen slutade inte efter hållbarhetsveckan – nu kör skolan vidare resten av terminen. Som en extra morot för att inte trilla tillbaka i gamla mönster och slänga för mycket mat startades projektet rädda renen rut.

I klippet högst upp kan du se vad projektet går ut på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet i Västerbotten

Mer i ämnet