Resterna av flygplanet på Storsandskär i Umeå dagen efter flygolyckan den 14 juli där nio personer omkom. Arkivbild. Foto: Erik Abel/TT

Haverikommissionen presenterar statusrapport om flygolyckan i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterar Statens haverikommission en statusrapport efter den svåra flygolyckan i Umeå i juli. Presskonferensen startar klockan 17 och SVT Nyheter sänder direkt. 

Olyckan på Storsandskär den 14 juli krävde nio människors liv, och beskrivs som den värsta flygolyckan i Sveriges sedan 1989.

Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart. För drygt en månad sedan berättade Peter Swaffer, avdelningschef för civil luftfart på Statens haverikommission, att arbetet mynnat ut i två spår. Antingen överbelastades planet på grund av manövrar som gjordes eller så gick planet sönder för att materialet brast.

Flygkraschen i Umeå

– Vi känner att vi har landat i att vi vet vad som har hänt. Men vi vill stänga alla andra dörrar och verkligen vara säkra på vår sak, sade han då till TT. 

Man har också hittat en minnesenhet som kan innehålla information. 

Den rapport som idag presenteras redovisar vad som hittills kommit fram, och vad man ska titta vidare på. Den kommer först att presenteras för de anhöriga.

Slutrapporten väntas vara klar i vår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet