Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi som är 80 år och ska köpa hus, det går inte” – hör Maj-britt Risberg och Karl-Gösta Näslund i klippet. Foto: SVT

Boende i Bjurholm förtvivlade över kommunens beslut: ”Hela livet vänds upp och ner”

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholms kommun har beslutat att sälja 19 hyresbostäder. Boende är förtvivlade och menar att man kan tvingas lämna sina hem.

– Vi kan inte köpa ett hus när vi är 80 år. Vi kommer inte att få något lån heller när man är så gammal, säger Karl-Gösta Näslund.

– Det är fruktansvärt, säger Camilla Johansson.

Det var i oktober som kommunfullmäktige i Bjurholm beslutade att ge kommunstyrelsen i uppdrag att sälja ut 19 hyresbostäder i kommunen.

Anledningen till att man vill sälja bostäderna är för att kommunen har en stor underhållsskuld på sina fastigheter. En försäljning ska kunna generera intäkter som ska investeras i underhåll och renoveringar på andra fastigheter som kommunen äger.  

– Kommunen har sagt att det är en process som kommer att ta tid och att de vill träffas för individuella samtal för att se om man kan komma överens. På något sätt så kommer kommunen nog att lyckas med utförsäljningen men jag tror inte att alla kommer att bli nöjda, säger Camilla Johansson.

”Kommer inte köra ut någon på gatan”

De elva villorna finns på Smedvägen i centrala Bjurholm och lägenheterna som berörs ligger på Rektorsgatan och i Agnäs.

– Vi kan inte köpa ett hus när vi är 80 år. Vi kommer inte att få något lån heller när man är så gammal, säger Karl-Gösta Näslund.

Kommunen har tidigare berättat för SVT att de inte kommer att köra ut någon hyresgäst på gatan.

– Vi kan ju inte erbjuda något som inte finns. Vi kanske får vänta in att en lika stor lägenhet ska bli ledig. Det finns ett beslut nu som ska verkställas, men vi är medvetna om att det kan ta flera år att göra det, sa Christina Lidström (M) i samband med beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer