Foto: Privat.

Hiphop-grupp hånar Umeå 2014

Uppdaterad
Publicerad

Hiphopgruppen Apan återuppstår för att kritiserar turerna kring kulturhuvudstadsåret i en ny låt. – Vi blev förbannade, säger Peter Aléx, organist i gruppen.

Apan gjorde sin sista spelning på Scharinska 2011, men återuppstår tillfälligt med låten ”Staden mellan stolarna” om ett Umeå som förändrats.

– Det är kul att Umeå är kulturhuvudstad men vi insåg att nästan alla scener vi spelat på i Umeå, Verket, Scharinska, Galaxen och Kamenski, antingen stängts eller flyttats och därför kände vi att vi behövde säga något. Den kultur som är Umeå för oss har tvingats bort. Stan känns misskött, säger Peter Aléx.

Umeå 2014

”Kulturen avlivas”

Låten handlar om att Umeå håller på att förändras i grunden och även om det är med glimten i ögat riktas kritik mot bland andra Lennart Holmlund och Krister Olsson.

”Jag ser en stad rivas, jag ser en annan byggas upp, kulturen avlivas”, sjunger gruppen bland annat i låten.

”Välkommen till staden mellan stolarna, där besluten tas i bastun mellan polarna”, fortsätter de rappa. 

Gruppens medlemmar kommer alla från Umeå men nu känner de inte längre igen staden.

– För mig har kulturen i Umeå en väldig bredd. Det finns en kämpaglöd bland unga att förändra saker på kreativa sätt, genom musik eller andra projekt. Av de huvudpunkter jag sett tas det inte tillvara under kulturhuvudstadsåret, säger han.

Lyssna på låten

Den nya låten kan du se här. Gruppen har gjort sig känd för låtar som växlar mellan underhållning och samhällskritik. Men de planerar inte för någon comeback.

– Men om politikerna fortsätter missköta sig så kan det komma fler låtar, man vet aldrig, säger Peter Aléx.

Vad tycker du? Kommentera nedanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet