Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ridskola i Umeå tvingas ha alla lektioner utomhus – hör hur väder och vind påverkar Foto: Foto: Privat

Ridskola får rida utomhus när taket på Hippologum lagas – tvingats ställa in tävlingar

Publicerad

När taket ska förstärkas på Hippologum i Umeå tvingas eleverna rida utomhus.

Hittills har föreningen tvingats ställa in fem tävlingar och många lektioner på grund av vädret.

– Det går inte bedriva en säker ridskola när det spöregnar och är klass 1 varningar, säger Camilla Granberg, verksamhetschef.

I våras gjorde Umeå kommun det första arbetet med att förstärka taket på stora ridhuset på Hippologum efter raset i Tarfallahallen i Kiruna 2020. I somras fick klubben sedan veta att ridhuset skulle behöva vara stängt i princip hela höstterminen på grund av mer arbetet med takstolarna.

– Stora ridhuset är vårt nav, vi har dubbla lektioner där hela kvällarna och tävling- och träningsverksamhet, så att vara utan det är ett stort avbräck för oss, säger verksamhetschef Camilla Granberg.

Ekonomiskt avbräck

Hittills har Umeå ryttarförening tvingats ställa in fem planerade tävlingar under hösten samt många ridlektioner och träningar då vädret utomhus varit för dåligt.

– Hästarna klarar att vara ute men underlaget på ridbanorna och paddocken blir för dåligt om det regnar för mycket, det blir bara geggamoja, säger ordförande Åsa Hagner.

Planerat tält försenat

Vecka 39 var det tänkt att kommunen skulle ställa upp ett tält att rida i. Men tältet är försenat och tidigast vecka 44, i november, kan det vara på plats.

– Vi förstår att man måste fixa taket, men vi önskar att kommunen hade haft en tidigare dialog med oss, vi förlorar väldigt mycket intäkter på det här, säger Åsa Hagner.

Får ni någon ekonomisk ersättning från kommunen?

– Det svar vi har fått är att det inte är kommunens jobb att ersätta det, säger Åsa Hagner.

Umeå kommun menar att eftersom åtgärderna har sin grund i en felaktig konstruktion är det inte fastighetsägarens åtagande att ersätta hyresgästen varken för förlorade intäkter eller med reduktion av hyran. Men menar att man har förståelse för föreningen.

– Det Umeå kommun har varit beredd att tillmötesgå är att försöka ordna en tillfällig lösning i form av ett tält och väderskydd, skriver Christina Lundgren, chef fastighetsförvaltning, i ett mejl till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer