”Igår kände vi – nej, nu kommer det här också” Foto: SVT

Corona slår hårt mot besöksnäringen: ”Hälften har bokat av sen igår”

Uppdaterad
Publicerad

När evenemang och konferenser ställs in drabbas besöksnäringen i länet. Många hotell har från en dag till en annan tappat massor av tidigare gästbokningar.

– Det är ett hårt slag, säger hotelldirektör och VD Linda Jonsson på Comfort hotel Winn i Umeå.

Linda Jonsson själv har redan sedan första coronafallet bekräftats i Sverige bäddat sängar. Alla hjälps åt och styr om resurserna för att klara krisen.

– Nu tar vi inte in vikarier utan ser till att arbeta själva så mycket som möjligt för att slippa varsla personal, säger hotelldirektören i Umeå.

Coronaviruset i Västerbotten

Fler som märker av

Andra hotell i Umeå har också fått flera avbokningar, inte minst efter att helgens Littfest ställdes in, en i raden av större event som gör att telefonerna går varma för avbokningar av hotelllrum.

– Vi sitter alla med samma huvudbry nu, men det finns faktiskt de som ändå reser till Umeå trots allt. Det verkar som det framför alllt är företagens beslut om inställda konferenser som styr, enskilda har fortfarande inte riktigt samma hållning, säger Annica Wållberg, hotelldirektör för Blå huset som bland annat driver Stora Hotellet och U&Me Hotel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet