”Vi får avvakta och se” – hör Björklövens vd Anders Blomberg Foto: Tommy Forsgren, SVT

Osäker framtid för flera större arrangemang

Uppdaterad
Publicerad

Oron sprider sig bland arrangörer av större evenemang i Västerbottens län efter dagens beslut att begränsa större publika sammankomster på grund coronaviruset.

Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå meddelade, kort efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med sin rekommendation, att de ställer in hela festivalen som skulle haft sin start imorgon, torsdag.

Flera kultur- och sportevenemang berörs när evenemang med fler än 500 deltagare stoppas för att förhindra smittspridning.

Coronaviruset i Västerbotten

Får ekonomiska konsekvenser

Urban Karlsson, klubbdirektör i innebandyklubben IBK Dalen räknar med att både herr- och damlaget kommer att spela sina kommande seriematcher. Men han säger att klubben kommer att följa de direktiv som kommer och tar höjd för att det kan komma nya bud.

Han inser också att det kan få ekonomiska konsekvenser med tanke på stundande slutspel för herrlaget.

– Man blir ju oroad för folks hälsa i första hand, men det finns ju också en oro för om det ens kommer att genomföras ett slutspel, säger Karlsson.

”Påverkar oss som står med slutsålda evenemang”

Hockeylaget Björklöven som precis inlett ett publikhett finalspel i hockeyallsvenskan oroas också över vad det kan få för konsekvenser. Hockeyallsvenskan kan till och med komma att ställas in resten av säsongen.

– Det är klart att det påverkar oss som står med slutsålda evenemang. Exakt vilka konsekvenserna blir vet jag inte än. Vi ska ha möte nu och väntar på mer information från hockeyförbundet, Anders Blomberg, vd Björklöven. Hör mer från honom i klippet.

Senare under onsdagskvällen meddelade Björklöven att man i samråd med Hockeyallsvenskan beslutat att kommande finalmatcher ska spelas inför tomma läktare från och med dagens match i Örnsköldsvik.

Även Västerbottensteatern kan komma att beröras av Folkhälsomyndighetens begränsning.

– Vi ska sätta oss i ledningsgruppsmöte imorgon och diskutera och förbereda eventuella begränsningar, säger vd Fransesca Quartey.

Operan kör på, men begränsar

Norrlandsoperan har beslutat att tills vidare inte ställa in kommande föreställningar, men genomför publikrestriktioner. Det innebär att publikplatserna i Stora scenens salong minskas till 370 platser, mot ordinarie 470.

– Vi kommer att ta direktkontakt med berörda biljettköpare och erbjuda återköp av biljetter eller byte till annan föreställning, säger Petra Kangas kommunikations- och försäljningschef.

Här är några av de evenemang och föreningar som kan beröras/berörs av beslutet

• Littfest (har redan beslutat att ställa in festivalen)

• Norrlandsoperans premiär av Don Giovanni

• SHL-slutspelet med Skellefteå AIK

• Hockeyallsvenska finalen mellan Björklöven och Modo

• SM-slutspelet i innebandy, där Dalens herrar och Iksus damer deltar

• SM-slutspelet i basket med Umeås damer

• Umecupen 2020 i innebandy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet