Foto: Daniel Marklund, SVT

Personer som inte vaccinerar sig – ett orosmoln för intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonalen på intensivvårdsavdelningen vid Norrlands Universitetssjukhus är slitna. Nu ska dessutom många av restriktionerna hävas den 29 september. Men personalen har stor tilltro till Folkhälsomyndigheten beslut.

Däremot finns det andra saker som oroar personalen. En pandemi som har varit svår att förutspå och att det fortfarande finns en andel av befolkningen som är ovaccinerade.

– Vi litar väldigt mycket på Folkhälsomyndigheten. Bedömer de att det är dags att lätta på restriktionerna, då tror vi på det, säger Niklas Larsson som är medicinsk chef på AnIVA på sjukhuset.

För bara ett halvår sedan vårdades rekordmånga covidpatienter på länets sjukhus, sammanlagt 76 personer, varav 20 på intensiven. Idag ser situationen betydligt bättre ut.

Restriktioner slopas

De restriktioner som försvinner 29 september tror inte personalen ska belasta akutsjukvården allt för mycket, även om smittspridningen väntas öka. De räknar med att de flesta som skulle blivit allvarligt sjuka och hamnat på intensiven är vaccinerade.

– Nog tror jag att vi kommer kunna se fler fall då fler människor träffas. Framför allt handlar det om yngre, icke vaccinerade personer som vanligtvis inte blir så sjuka. Men att de skulle bli det kan ju inträffa, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Andra saker som oroar

Men däremot finns det andra saker som oroar inne på intensivvårdsavdelningen.

– Klart att vi är oroliga för var pandemin ska ta vägen för den har ju visat sig vara omöjlig att förutspå, säger Niklas Larsson.

Personalen vill belysa hur viktigt det är för de som fortfarande inte valt att vaccinera sig att överväga saken.

– Det finns idag en mängd överväldigande medicinska bevis för att vaccinationen är säker och att den framför allt är betydligt säkrare än alternativet, att få covid. Man minskar också risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och att överhuvudtaget smittas eller att smitta någon annan, säger Niklas Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet