Hör polisen Tomas Nyberg berätta om varför han tycker att det är bra med orosanmälning vid sexköp och varför vissa är tacksamma när de åker fast. Foto: SVT

Hör polisen om orosanmälningar: ”Det är inte dubbelbestraffning”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Nyberg är polis och jobbar mot prostitution i Umeå. Han orosanmälde sexköpare även innan socialnämnden kom med sin uppmaning.

– Det handlar inte om att man ska ta barnen ifrån dem eller att de är en dålig förälder, säger han.

För Tomas Nyberg är lagen tydlig och orosanmälning en självklarhet.

– Jag går efter polislagen, sjätte paragrafen, och där står att vi ska använda oss av socialtjänstlagen. Det är inte att vi behöver se att barn far illa, utan att man har en oro för att det kan hända någonting och att det kan finnas möjlighet till att den här familjen behöver mer hjälp.

Han säger att polisen i Umeå visserligen ligger ganska högt med antalet orosanmälningar men att det totalt sett inte är särskilt många och att det heller inte är alla som leder till en utredning.

– Att socialtjänsten ska översvämmas av orosanmälningar, det kommer ju inte att hända. Vi skriver kanske mellan 30 och 40 per år, och av dem så är det inte ens 50 procent som har barn under 18. Jag har fullt förtroende för att socialtjänsten kan hantera det.

Ska inte vara ett straff

Tomas Nyberg menar att det inte är ett straff med orosanmälning utan att det handlar om att hjälpa familjen och att det finns en oro för barnets miljö.

– Det kan vara så många olika saker, det kan vara ekonomin till exempel. Jag har haft folk som har bränt 250 000 på ett år på att köpa sex och då måste det ju påverka familjen och barnet.

I klippet kan du höra mer från Tomas och varför vissa sexköpare till och med är tacksamma för att de åker fast.

Orosanmälningar i Umeå – snabba fakta

  • Alla myndigheter som har anmälningsplikt har skyldighet att anmäla till socialtjänsten om det finns en oro kring ett barns situation. Sedan är det upp till socialtjänsten att avgöra om de går vidare med en utredning, erbjuder stöd till familjen eller inte gör något mer. Upprepade orosanmälningar kan vara skäl till utredning.
  • I Umeå finns det en Mansmottagning som erbjuder samtal och en KAST-mottagning som ger stöd till personer som vill sluta köpa sex. KAST står för ”Köpare av sexuella tjänster”. Enligt Monika Wahlström, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Umeå kommun, är det många som nyttjar detta stöd.
  • Individ- och familjenämnden i Umeå har gått ut med en uppmaning till polisen att göra orosanmälningar vid sexköp där köparen har barn under 18 år, då de kom fram till att man juridiskt inte kan bestämma om en fast sådan rutin. Det är dock upp till polisen att avgöra från fall till fall, oavsett brott eller situation, huruvida de ska göra en anmälan eller inte.
  • Enligt Tomas Nyberg vid polisen i Umeå är det sällan det blir aktuellt med orosanmälning för den som säljer sex, åtminstone i Umeå, då det ofta inte finns barn med i bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.