”8-åringen lyckades fly allvarligt skadad” – hör hur det gick till när hjälp larmades till platsen. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Hovrätten ändrar tingrättens dom i Lyckseledådet – pappan döms för försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Pappan i 50-årsåldern attackerade sina två barn och barnens farmor med olika tillhyggen i Lycksele. I tingsrätten dömdes han bara för ett fall av mordförsök. Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom eftersom de bedömer att han hade uppsåt att döda även sin åttaårige son.

Mannen dömdes i tingsrätten för försök till mord för det våld han riktat mot sin fyraårige son. För våldet han utövade mot sin åttaårige son och sin mor dömdes han för misshandelsbrott.

Ändrar tingrättens dom

Tingsrättens dom överklagades endast av åttaåringens särskilda företrädare. Hovrätten har därför inte prövat gärningarna mot fyraåringen eller mannens mor. Hovrätten menar att det mannen berättat och hur han agerat innan och efter slaget ger stöd för att han hade uppsåt att döda även det äldre barnet.

– Det är ofta svårt att veta vilka avsikter en person har i gärningsögonblicket. Bevisningen i detta mål gör dock klart att mannen agerat med ett så kallat likgiltighetsuppsåt, säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström, i ett pressmeddelande.

Detta betyder att skadeståndet till pojken höjs med 90 000 kronor till 173 250 kronor.

Får rättspsykiatrisk vård

Eftersom mannen bedömdes vara allvarligt psykiskt störd vid gärningen fastställs den rättspsykiatriska vården som tingsrätten beslutat om, trots att mannen nu döms för ett allvarligare brott.

Hovrätten var enig i sin bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.