Hundar förstår ord och inte bara tonfall

Uppdaterad
Publicerad

Hundar förstår ord vi säger, inte bara tonfallet i hur vi säger det. Det visar forskning från Ungern.

Fram tills den forskningen presenterades förra året trodde många att tonfallet var viktigare för hur hunden uppfattar vad vi säger än orden.

– Den här studien visar ju att hunden reagerar på ordet i sig oavsett tonfall. Och egentligen kanske vi inte borde vara förvånade över det på det viset att vi tror att människan är så unik, sa Tomas Bergström, forskare på Hundgenetikgruppen på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala till SVT då.

LÄS ÄVEN: Tyska hunden Laiza visade sig vara fransk

Undersökte hundarnas hjärnor

De ungerska forskarna tränade hundarna att ligga helt stilla för att sedan kunna lägga in dem i en magnetkamera, fMRI, och undersöka hur deras hjärna fungerade när deras matte eller husse sa ord med neutral röst och senare samma ord med glad röst.

LÄS ÄVEN: ”Hundar kan lära sig nya språk”

Bilderna från magnetkameran visade att hundarnas hjärna analyserar informationen på samma sätt som vi människor gör: ordens betydelse i vänster hjärnhalva och tonfallet i den högra.

Ett resultat som Tomas Bergström menar betyder att hunden kanske är det första djuret som blev tamt. Långt före till exempel hästar och kor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.