Foto: TT

Hundar förstår orden och inte bara tonfallet

Uppdaterad
Publicerad

Hundägare som tidigare inte blivit trodda får nu rätt. Hundar förstår de ord vi säger och inte bara hur vi säger det. Det visar ny forskning.

Att hundar förstår tonfallet när vi pratar med dem har vi alltid vetat, tycker vi.

Och att de förstår orden har framför allt de som har hund alltid sagt.

Men hittills har man trott att tonfallet varit viktigare för hur hunden uppfattar vad vi säger än själva orden.

Nu visar ny forskning att hundar tolkar ord och tonfall var för sig och drar slutsatser av dem på samma sätt som vi människor gör. Något som förvånat forskare.

Människan inte unik

– Den här studien visar ju att hunden reagerar på ordet i sig oavsett tonfall. Och egentligen kanske vi inte borde vara förvånade över det på det viset att vi tror att människan är så unik.

– Det här visar att människan är en del av däggdjursvärlden och att det finns stora likheter mellan oss, säger Tomas Bergström, forskare på Hundgenetikgruppen på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala.

Det är några av de främsta forskarna på hundar, vid Eötvös Loránd universitetet  i Budapest, i Ungern som gjort upptäckten.

Tolkar ord och tonfall som vi

De tränade hundarna att ligga helt stilla för att sedan kunna lägga in dem i en magnetkamera, fMRI, och undersöka hur deras hjärna fungerade när deras matte eller husse sa ord med neutral röst och senare samma ord med glad röst.

Bilderna från magnetkameran visade att hundarnas hjärna analyserar informationen på samma sätt som vi människor gör: ordens betydelse i vänster hjärnhalva och tonfallet i den högra.

Bland annat visade det sig att hundens hjärnas belöningssystem reagerade kraftigare när ord som ”duktig” också sas men glad röst.

Viktig roll i samhället

Ett resultat som Tomas Bergström menar betyder att hunden kanske är det första djuret som blev tamt. Långt före till exempel hästar och kor.

– Hunden har nog haft en stor en viktig roll i samhället när det handlar om jakt eller försvara eller varna människor för faror från andra människor och djur och på det viset fått en samexistens så att de har blivit beroende av varandra.

Under de flera tiotusentals år som människa och hund på det viset har varit i beroendeställning till varandra så har människan ”avlat” fram de hundar som bäst har kunnat tyda vad vi känner och säger.

– Man har säkert från generation till generation valt ut de individer som har varit bäst på att kommunicera med oss människor. Hundar är idag väldigt duktiga på att läsa av våra känslor, vårt kroppspråk och tydligen också på att förstå ord och tonfall.

Människans bästa vän

Varför hunden så bredvilligt har funnit sig i att bli tämjd på det här viset beror förstås på att hunden har haft nytta av människan också, menar Tomas Bergström.

– Hunden har till exempel fått mat på det här viset, skydd från andra djur, kanske till och med värme och kanske sådana enkla saker som att man trivts ihop.

Så det är nog inte för intet som man säger att hunden är människans bästa vän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.