Hunden Kogo är bara elva månader. Foto: privat

Hunden Kogo åt korv på vägen – misstänks blivit förgiftad av råttgift

Uppdaterad
Publicerad

Helene Höglunds elva månader gamla hund Kogo åt korv som lagts ut vid en lyktstolpe i Umeå. Han misstänkts ha blivit förgiftad av råttgift. Under en längre tid har det lagts ut korv och köttbullar i området.

Det var på måndagsmorgonen som Helene Höglund var ute på promenad med sin hund Kogo på Ersboda i Umeå när han stannade vid en lyktstolpe och började äta korv.

– Jag slet ut korven ur hans mun. Några dagar tidigare hade min granne berättat om köttbullar som lagts ut tidigare som enligt henne innehöll råttgift på analysen, säger Helene.

LÄS MER: Förgiftat bröd placeras ut – hundar kan insjukna

Efter det ringde Helene till veterinären som gav henne rådet att komma in.

– Där fick han kräkmedel och aktivt kol. Han är helt som sig själv nu, men om det är råttgift han har fått i sig så får de inga symptom förrän det är försent, säger Helene.

LÄS MER: Hundar kan ha förgiftats i Umeå

Enligt flera boende i området har det legat mat ute under en lång tid i området som misstänkts vara förgiftad.

– Det har legat korv, köttbullar, hamburgare. En morgon låg det ett köttben utslängt. Jag förstår inte varför de vill döda hundar, säger Helene.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

En veterinärklinik i Umeå går nu också ut med en varning på sin Facebooksida om att det legat korv, köttbullar och köttben på gångbanan på östra Ersboda.

”Var lite extra uppmärksamma och om ert djur äter något rekommenderar vi att ni kontaktar veterinär.” Skriver de.

LÄS MER: Flera djur har insjuknat när gift placerats ut

”Någon hatar hundar”

Det enda som Helene kan göra nu är att avvakta. Om några dagar ska hon tillbaka till veterinären för att ta leverprover på Kogo.

– Det känns jättehemskt och ovisst. Ska jag gå och vänta på att han ska dö för att någon hatar hundar? Det finns inget mer att göra. Jag har gjort allt jag kan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer