Husen på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: TT, Janerik Henriksson

Tavelsjövillans pris har stigit med 130 procent från utgångspriset: ”Svårt att sätta priser i perifera områden”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus i Tavelsjö utanför Umeå ligger just nu ute till försäljning till utgångspriset 1,65 miljoner kronor. Det ledande budet just nu är dock mer än två miljoner högre – 3,81 miljoner kronor. Men enligt mäklaren rör det sig inte om lockpris.

– Det är svårt att sätta priser i perifera områden, priserna har stuckit iväg där, säger han.

När villan med tillhörande 18,1 hektar naturtomt visades i tisdags ringlade raden av parkerade bilar sig lång i dikeskanten längs den enskilda vägen till huset. Över hundra personer hade anmält sig till visningen. Flera har också tipsat SVT Nyheter Västerbotten om husförsäljningen efter att vi rapporterat om ökande anmälningar om lockpriser.

– Vi blev intresserade på grund av läget och att det var ett trevligt pris. Men när vi kom till visningen var det enormt mycket folk där, säger en av spekulanterna på Tavelsjövillan som SVT talat med.

Buden strömmade in

Intresset för huset var fortsatt högt när budgivningen drog igång på onsdagen. Buden strömmade in och på torsdagsförmiddagen låg det ledande på 3 810 000 kronor.

– Jag är glad att säljaren får ett bra pris, men man undrar ju om grundpriset är satt för att locka många köpare. Man vill ju kunna lita på att mäklaren sätter ett pris som är rättvist värderat, säger personen som SVT pratat med, som själv avstod från budgivningen.

Ulf Stenberg, som är ansvarig mäklare för försäljningen, är själv överraskad över det stora intresset.

– Det är en liten by och enkel standard på fastigheten. Att det skulle bli ett sådant intresse fanns inte på kartan, säger han om hur han bestämde prissättningen.

Inget lockpris

Ulf Stenberg understryker att han aldrig sätter lockpriser, utan att suget efter fastigheter utanför tätorten gör vissa fastigheter svårvärderade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer