Fredrik Lindegren, kulturchef på Umeå kommun. Foto: SVT

”Missnöje ingår i den här strukturen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu råder ett stort missnöje kring Umeås kulturliv. Det handlar om scener som försvunnit de senaste åren och svårigheter för kulturföreningar att verka som det är nu – här bemöts kritiken av Fredrik Lindegren, kulturchef på Umeå kommun.

Flera små musikscener har försvunnit – vad tänker ni om det?

– I en kulturstad som Umeå så sker alltid en viss rörelse. Scener försvinner men det tillkommer även nya som till exempel Arabisk filmfestival som funnits i några år.

Det finns få scener för de som vill verka utan kommersiellt syfte, varför?

– Det finns säkert ett behov av fler platser att vara på. Men sedan måste vi se vilket publikunderlag som finns, som offentlig aktör är Väven en viktig del av det vi kan tillhandahålla.

Allt har blivit dyrare; artistbokningar, ljud och ljus. Trots det är bidragen densamma – hur kommer det sig?

– Hela musiklivet har förändrats och det är en realitet. Kulturnämndens budget har genomgått besparingar fyra år i rad. Vi har gjort det vi kan för att det inte ska drabba föreningar. Vi har svårt att möta den kommersiella sidans ökade krav på att få mer betalt för det man gör.

Umeå är en stolt kulturstad. Vad händer om gräsrötterna och kulturföreningslivet dör ut?

– I framtiden tror jag att man bör närma sig mellan kultur och idrott, att det finns mycket idrottsarenor och hallar som skulle kunna användas till annat också.

Men många är ledsna och besvikna – hur känns det?

– Att det finns ett missnöje ibland ingår i den här strukturen. Det är omöjligt att tillfredställa alla utifrån den budget och de mål vi har. Det viktigaste för oss som företräder kulturnämnden är att vi har ett brett utbud för så många människor som möjligt.

Vad har ni på Umeå kommun för plan för kulturlivet i stan?

– Ja vi satsar på att få till en gemensam kulturskola så det blir lättare för alla barn att ta del av kulturpedagogisk verksamhet på sin fritid. Även att hitta en starkare mångfald representation i föreningsliv och festivalutbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.