Nils Andrén och Emma Swanström. I mitten syns en bild från utrensningen av Verkets lokal. Foto: SVT/Martin Jonsson/SVT

Umeås kulturliv: ”Det råder kulturdöd”

Uppdaterad
Publicerad

Den alternativa musikföreningen Verket i Umeå står utan lokal, Humlan vädjar om hjälp med ekonomin, Made-festivalen läggs ner, Sagateatern klappade igen och Jazzfestivalen är tvungna att kapa konserter. Umeås musikscener försvinner en efter en – något som retat upp profiler i kulturumeå.

– Det är lite domedagsstämning och råder allmän kulturdöd. Det finns för få ställen där man kan skapa utan krav på att dra in pengar, säger kulturaktivist Emma Swanström.

Efter SVT Västerbottens rundringning visar det sig att flera aktörer i stan känner en besvikelse efter Kulturhuvudstadsåret 2014. Där uppmuntrades ett starkt föreningsliv, något som inte märkts av.

– Man pratade mycket om tillväxten av kulturen 2014 men när det tog slut så var det som ”Vi struntar i det här”, säger Johan Wallén, ordförande Gatans Folk.

Allt har blivit dyrare – men bidragen är densamma

Det har blivit dyrare med artistbokningar, ljud och ljus. Men bidragen har inte följt kurvan.

– Vi har inte de medel som behövs för att ha operativ personal. Det är inte hållbart att leva på ideellt arbete över så lång tid, säger Michael Lindblad, ordförande Umeå sameförening.

Något även Jazzfestivalen märkt av.

– Vi har varit tvungna att kapa konserter år efter år och tappat 800 000 kronor de senaste fem åren. Kostnaderna har ökat men vi får samma peng – det är artister vi får dra ner på, säger Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare Umeå jazzfestival.

Vävenbygget: ”Har trängt bort de mindre scenerna”

Humlans kulturproducent riktar kritik mot Vävenbygget, han menar att de stora lokalerna slukar pengar och har gjort att flera av de små scenerna försvunnit.

– Det är svårt att återskapa samma känsla och miljö i en så stor kostym som Väven. I de mindre lokalarna blir det en helt annan gemenskap, säger Nils Andrén.

Även Anna Cedergren på Umeå teaterförening har upplevt svårighet i och med bygget.

– Vi behöver en till scen i Umeå. Väven är uppbokad långt in på hösten. Jag tror att hösten är körd, det finns inget ledigt alls, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.